Mitől frankfurti, a frankfurti leves

Nem egy olyan ételünk van, amelyik valamelyik városról kapta a nevét. Amikor elkészítjük, ritkán gondolunk bele, hogy vajon miért ezt az elnevezést kapta. Ilyen pl. a bécsi szelet, a milánói makaróni vagy például a frankfurti leves.   Az utóbbi receptjét, illetve elkészítésének néhány módját itt a receptneked.hu oldalán elolvashatja.

levesHogy éppen miért Frankfurtról kapta a nevét, arról azonbanmár megoszlanak a vélemények. A legvalószínűbb, hogy az elnevezését a virslinek köszönheti, mert a rudacska, – a báránybélbe töltött előzőleg megfőzött, pépesített hús, amit füsttel tartósítottak –és ami virsli néven vált ismertté innen ered, és már a XIII. századtól készítették. 

De csak a XIX. század elején vált ismertté egy svájci származású úr Johann Georg Lahner jóvoltából, – aki Frankfurtban sajátította el a virsli készítés fortélyait, majd megalkotta a bécsi virslit, a saját virsli változatát. Azért ott, mert ott nem érvényesültek a szigorú német céhes szabályok, amik megtiltották, hogy a virsli két húsfajtából készüljön.

Lahner hentesmester újítása meg éppen az volt. hogy disznó- és marhahús keverékéből készítette a virslijét, de azért a hitelesség kedvéért virslijének a„bécsi-frankfurti” virsli nevet adta. Tanácsos frankfurti levesünkbe, mindenképpen jó minőségű virslit, ha egy mód van rá bécsi virslit vásárolni.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás