Nem egy olyan ételünk van, amelyik valamelyik városról kapta a nevét. Amikor elkészítjük, ritkán gondolunk bele, hogy vajon miért ezt az elnevezést kapta. Ilyen pl. a bécsi szelet, a milánói makaróni vagy például a frankfurti leves. Az utóbbi receptjét, illetve elkészítésének néhány módját itt a receptneked.hu oldalán elolvashatja.
Hogy éppen miért Frankfurtról kapta a nevét, arról azonbanmár megoszlanak a vélemények. A legvalószínűbb, hogy az elnevezését a virslinek köszönheti, mert a rudacska, – a báránybélbe töltött előzőleg megfőzött, pépesített hús, amit füsttel tartósítottak –és ami virsli néven vált ismertté innen ered, és már a XIII. századtól készítették.
De csak a XIX. század elején vált ismertté egy svájci származású úr Johann Georg Lahner jóvoltából, – aki Frankfurtban sajátította el a virsli készítés fortélyait, majd megalkotta a bécsi virslit, a saját virsli változatát. Azért ott, mert ott nem érvényesültek a szigorú német céhes szabályok, amik megtiltották, hogy a virsli két húsfajtából készüljön.
Lahner hentesmester újítása meg éppen az volt. hogy disznó- és marhahús keverékéből készítette a virslijét, de azért a hitelesség kedvéért virslijének a„bécsi-frankfurti” virsli nevet adta. Tanácsos frankfurti levesünkbe, mindenképpen jó minőségű virslit, ha egy mód van rá bécsi virslit vásárolni.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.